Valitse sivu

Tänään oli FASTER-projektin kannalta suuri päivä, sillä Kainuun pelastuslaitoksen päivystävät palomestarit pääsivät kehitysvaiheen jälkeen koekäyttämään ja antamaan palautetta Kajaanin ammattikorkeakoulun kehittämään BUST-sovellukseen (BUilding Situation Tool).

Kehitystyö on jatkunut jo pari vuotta, koko FASTER-projektin elinkaaren ajan. Näiden parin vuoden aikana sovellusta on testailtu useampaan otteeseen sekä laboratorio-olosuhteissa, että autenttisessa toimintaympäristössä. Kainuun pelastuslaitoksen ja Kajaanin ammattikorkeakoulun välinen yhteistyö on toiminut kehitystyön aikana erittäin hyvin. Sovellukseen on saatu todella paljon erilaisia toiminnallisuuksia ja ominaisuuksia, jotka helpottavat onnettomuustilanteen aikaista toimintaa kohteessa.

BUST-sovellus kokoaa koko kiinteistön tekniikan yhden sovelluksen alle pelastushenkilöstön käyttöön. Reaaliajassa näkyvät savuilmaisimen reagoinnit, tilojen lämpötila- ja liikeantureiden tiedot sekä monet muut kiinteistötekniikan puolella arkipäiväiset sensoritiedot näkyvät nyt esimerkiksi pelastustoiminnan johtajan tietokoneella tai tabletilla. Sovelluksen avulla voidaan pelastustoimintaa suorittaa entistä tehokkaammin ja resurssit osataan ohjata oikeaan paikkaan. Lisäksi sovelluksen tuottaman datan avulla voidaan saada selkeä tilannekuva jo ennen varsinaista kohdetiedustelua.

Tätä sovellusta päästään testaamaan maaliskuussa järjestettävässä kenttäpilotissa, jossa myös muut FASTER-projektissa kehitetyt ja sovellukset pääsevät näyttämään kykyään haastavissa kevättalven olosuhteissa yhdistettynä pelastustoimen vaativien tehtävien asettamiin haasteiin.